Bretagne, Frankrijk

Bretagne

Streekinformatie

Bretagne is het meest westelijk gelegen gebied van Frankrijk. Ten noorden grenst het aan het Engelse Kanaal, ten oosten aan de Mer d’Iroise en ten zuiden aan de Golf van Biskaje. De 1200 km lange kustlijn bestaat uit baaien met brede stranden en ruige rotsen. Je vindt er schilderachtige haventjes vol kleurrijke vissersbootjes. Het binnenland is groen en heuvelachtig.  Bretagne heeft een zacht zeeklimaat. Door de getijden en de wind veranderen de lucht en het seizoen meerdere keren per dag. De wolken en het zonlicht zijn vaak erg spectaculair. De zomers zijn aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 20°C. Leuk om te weten: Bretagne kenmerkt zich door overblijfselen van de Keltische cultuur. Zo spreekt een klein deel van de bevolking nog Bretons, een Keltische taal. Een unicum op het Europese vasteland!

Bezienswaardigheden

In Bretagne zijn er kliffen die meer dan 100 meter boven het zeeniveau uitsteken, met Point de Plouha als hoogste punt. De omgeving is rijk aan diverse soorten vogels en biedt een adembenemende wandeling langs de ruige kust en pittoreske havens. Op zoek naar een leuke gezinsuitstap? Dan is Océanopolis in Brest een must. Je vindt er maar liefst 50 aquaria, 1000 soorten zeedieren en zoveel meer. Laten we de Bretonse keuken vooral niet vergeten. De befaamde crêpe (zoete pannenkoek) en galette (hartige pannenkoek) zijn een ware lekkernij. Je kan ze op talloze markten of braderieën proeven. In Bretagne eet je ook de beste schaal- en schelpdieren. Degusteer een heerlijke ‘plat de fruits de mer’ met een fris glas Sauvignon Blanc en je vakantie kan niet meer stuk!

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in Bretagne

Oesterliefhebbers houden halt in Cancale, een vissersdorpje dat bekend staat om zijn oesterkweek die honderden hectare beslaat. Je treft er een overvloed aan kraampjes waar je je kan verlekkeren aan kraakverse oesters.  Saint-Malo kent haar oorsprong in de 6de eeuw na Christus. Vandaag is het een bruisende havenstad met prachtige zandstranden. Van hieruit kan je de ferry nemen naar de Britse Kanaaleilanden zoals Jersey.  De stadsmuren en de oude binnenstad Intra-Muros vormen de belangrijkste bezienswaardigheden van Saint-Malo. Dinard, ten slotte, is één van de eerste badplaatsen van Frankrijk. Eind 19de eeuw bezochten vooral Britse welgestelde families deze stad. De kustvilla’s van weleer zijn intussen een beschermd stadsbeeld geworden. Vandaag is het een populaire badplaats met mooie stranden en een mild klimaat.

Foto: photophilde, https://flic.kr/p/oJLyWN


Geselecteerde vakantie accommodaties


Inspiratie nodig?


Bretagne: Inspiratie nodig?