Bourgondië, Frankrijk

Bourgondië

Streekinformatie

Bourgondië ligt in Oost-Frankrijk en grenst in het zuiden aan de Rhône-Alpes en in het noorden aan de Champagne-Ardenne. Uitgestrekte bossen, zacht glooiende heuvels, brede rivierdalen en eindeloze wijngaarden kenmerken deze schitterende streek. Ideaal dus voor een fikse wandeling of een avontuurlijke moutainbiketocht. Uiteraard is Bourgondië ook een paradijs voor fijnproevers en wijnliefhebbers. De Bourgondiërs hebben het tafelen tot een ware kunst verheven. De bekendste streekgerechten zijn Boeuf Bourguignon (stoofpot van rundvlees met uien en rode wijn), Coq au vin (kip in rode wijn) of Escargots (wijngaardslakken). En laten we Dijon en haar vermaarde mosterd vooral niet vergeten. Bij een heerlijke maaltijd hoort ontegensprekelijk een heerlijk glas wijn. Denk maar aan de Côte de Beaune of Chablis. Komt het water je al in de mond?

Bezienswaardigheden

Sinds 1970 is het Morvan gebergte, een uitloper van het Centraal Massief, verklaard tot regionaal natuurpark. Het verspreidt zich over de vier departementen van de Bourgogne. Het hoogste punt is Haut-Folin, 901 meter. Het park laat geen enkele natuurliefhebber onberoerd. Je geniet er van vergezichten, stuwmeren, watervallen, bronnen, rivieren en een variatie aan fauna en flora.

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in Bourgondië

Raar maar waar, Dijon heeft haar faam niet aan de mosterd te danken. Het is de bruiloft van Philips de Stoute met Margaretha van Vlaanderen die van Dijon de historische hoofdstad van Bourgogne maakte. De rijke burgers van deze welvarende regio haalden de beste kunstenaars naar hun stad waardoor we vandaag heel wat meesterwerken kunnen bewonderen in het Musée des Beaux Arts. Wijnliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan Beaune, wellicht de bekendste stad van de Bourgogne. De vele degustaties zjin hier voor de individuele bezoeker zelfs gratis. De aangesloten boeren zijn te herkennen aan de bordjes ‘De Vignes en Caves'. ‘De Vignes en Caves' is de naam van het keurmerk. Een must is de 'Marché aux Vins', gevestigd in een voormalige kerk van de 13de eeuw. Voor ongeveer 10 euro mag je een uur lang proeven van een 15 tal wijnsoorten. Je bent soms helemaal alleen en er is geen druk om te kopen. Een origineel geschenk voor de thuisblijvers, niet?

Foto: Jordan Klein, https://flic.kr/p/2E2Dyk


Accommodaties in Bourgondië

Vakantiehuizen Bourgondië

Geselecteerde vakantie accommodaties